Česká vánoční lež  0

Od roku 2010 se českými médii nese zpráva, že v Polynésii roznáší dárky velký krab a kdo na něj nevěří, toho rozstříhá svými klepety. Poměrně děsivá a brutální výhružka odstrašovala jako kletba všechny, kdo mohl takové tvrzení ověřit a tradovala se až do vánoc 2023. Třináct let. Žádná taková tradice neexistuje. Vše je produktem omylu z knihy Malá encyklopedie vánoc z roku 2002, která posloužila jako zdroj pro výstavu Vánoce ve světě. Z výstavy pak udělala reportáž Tv Nova. A tak vznikla česká vánoční lež o tom, jak v daleké Polynésii nosí po ostrovech dárky velký krab.

Jak to celé vzniklo?


Stalo se, že v Regionálním Muzeu ve Žďáru nad Sázavou pořádali výstavu Vánoce ve světě a Tv Nova k nim přijela udělat reportáž.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/200489-darky-nenosi-jen-jezisek-v-italii-nadeluje-carodejnice-v-polynesii-krab

 

V reportáži padla informace, že v Polynésii nosí dárky Velký krab.

 

Tvrzení se pak objevovalo v článcích a v průběhu času ho média udržovala:

https://junior.rozhlas.cz/vanocni-krab-poleno-i-carodejnice-kdo-nadeluje-darky-v-ruznych-koutech-sveta-9135919

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vanoce-kdo-nosi-darky-83201

https://www.e15.cz/magazin/vanocni-darky-nosi-koza-i-krab-841869

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/76705/9x-uchylne-i-mile-vanoce-nadeluje-velbloud-krab-i-kfc.html

https://www.schoolpressclub.com/clanky/42003-kdo-nosi-darky-v-cizich-zemich

 

V době vánoc 2022 jsem při rozhovoru o vánočním mystériu obdržel odkaz na článek, kde se psalo o vánočním krabovi a už tehdy mi to nesedělo. Neměl jsem však potřebu to jakkoli zkoumat.

 

Když jsem o vánocích 2023 četl opět toto tvrzení, rozhodl jsem se zapátrat, jak takový krab vlastně vypadá a co se o něm píše více. Bohužel jsem v češtině našel jen články, které opakovaly informaci z reportáže a v angličtině pak vůbec nic.

 

Všechny polynéské zvyky byly pouze o tradičním slavnostním jídle, rodinné sešlosti a maximálně tanci nebo sportu. V angličtině žádné texty o vánočním krabu jednoduše nebyly, ani na wikipedii ani nikde jinde. Polynéské mýty na Sacred-texts.com také žádná zmínka.


Kde se tedy informace vzala?

Po pár e-mailech s reportérkou rádia junior Evou Sinkovičovou, která mě odkázala na články a původní reportáž Tv Novy, mnoha dalších hodin u googlu a polynéských mýtů a kulturních zvyků, mě napadlo napsat do Regionálního Muzea s tím, že si myslím, že jde o holý výmysl. A v odpovědi jsem dostal omluvu, že informaci hlouběji neověřovali, protože zdrojem je uznávaná historička PhDr. Valburga Vavřínová Ph.D., respektive její kniha Malá encyklopedie vánoc, kterou tak považovali za dostatečně seriózní zdroj a dali mi na ni kontakt, protože je vedoucí oddělení vědy a výzkumu v Národním památkovém ústavu.

 

Doktorka Vavřínová neodpověděla na dva e-maily a jednu sms zprávu, obtěžovat ji více jsem v plánu neměl, pokud se nechce vyjádřit, nemusí. Nešlo se tak dozvědět o jí popsané tradici více podrobností. V jaké kultuře či na jakém ostrově nosí dárky velký krab? V Polynésii mají běžně Santa Clause, Sinterklaase anebo Ježíška, dle misionářů a náboženství, které šířili. A protože jsou ve většině obyvatelé Polynésie víry katolické, možná by se šlo i ptát, kdy se tato varianta křesťanských svátků přestala slavit anebo naopak kdy začala?

Poslal jsem také e-mail PhDr. Mgr. Martin Rychlík, Ph.D., Ph.D, který v roce 2011 učil na Karlově Univerzitě Antropologii Polynésie, díky dostupnému syllabu jsem ho na internetu našel a zeptal se, zda něco o vánočním krabu neví a dostal jsem odpověď, že o tom nikdy neslyšel ani nečetl, co se týče seriózní etnografické literatury.

 

Vzhledem k tomu, že neexistují další zdroje, než je Malá encyklopedie vánoc od PhDr. Valburgy Vavřínové Ph.D., lze považovat vánočního kraba za smyšlenou tradici, omyl při překladu či opisu, jednoduše publikovanou lež.

 

Svá zjištění jsem také poslal e-mailem reportérce Sinkovičové, která poděkovala za pátrání a sdělila, že pokud se to potvrdí, dopíše ke svému textu poznámku, že jde o báchorku.

Podle slov autorky, která zazněla v televizním pořadu ČT Televizní akademie – Historie, vznikla Malá encyklopedie vánoc jako soubor článků pro časopis, které psala v době svého studia, aby si přivydělala. Následná revize textů při vydání knihy v roce 2002 omyl neodhalila a tak se informace dostala z časopisu do seriózně vypadající encyklopedie.

 

Červený krab z Vánočního ostrova. Dárky sice nenosí, ale svoje migrační období má v listopadu při monzunových deštích a jde o jednu z největších migrací na světě. Na pláži se pak spáří a samičky nakladou do oceánu vajíčka za úplňku, kdy je příliv nejnižší.

 

Dobrá zpráva závěrem – Rozhlas junior informace o vánočním krabu ze svých stránek smazal.


Diskuze k článku:

avatar
666
  Subscribe  
Upozornit na